Fra Kosovo til Gjøvik

Geomatikk-studentene Kaltrina, Merita og Orhan trives godt på Gjøvik, men akkurat nå gleder de seg aller mest til å komme hjem i påsken og feire Kosovos selvstendighet.

-Vi har ventet på dette så lenge, utbryter Merita. De tre studentene opplevde krigen i det tidligere Jugoslavia på slutten av nittitallet. Merita og Kaltrina måtte flykte fra hjemmene sine i Kosovo. -Det føles rart at vi er den generasjonen som opplever dette, fordi mange generasjoner av mennesker gjennom flere hundre år har kjempet for sine rettigheter og har ventet på denne dagen, som er den viktigste i vår historie.

Merita og Orhan kom til Norge for nesten fire år siden via kvoteordningen. De gikk et år i Bø for å lære seg norsk før de kom til Gjøvik og begynte å studere geomatikk. Kaltrina startet på geomatikkstudiet året etter.

Mens Kaltrina har et år igjen på geomatikkstudiet ved HiG, så har Merita og Orhan fullført studiet i løpet våren 2008 og begynt å tenke på tiden etter Gjøvik. - Jeg har trivdes godt på Gjøvik, det er et rolig sted med akkurat passe antall studenter, men jeg flytter hjem til Kosovo og får meg jobb i det private næringslivet, slår Merita fast. Orhan er litt mer usikker på hva han gjør: -Mulig jeg får meg jobb i Norge eller begynner på master. Men det er også mulig jeg flytter hjem.

De tre studentene ser uansett lyst på fremtiden, arbeidsmarkedet er svært godt i både Kosovo og Norge innen geomatikk.

Fakta: Per dags dato har ca 30 land anerkjent Kosovo som eget stat. Norge har signalisert at de kommer til å gjøre det samme. Pressemelding fra regjeringen 20. februar 2008.

Bilde: Kaltrina Rramani(t.v), Merita Halili (foran) og Orhan Veliu (t.h)