Matematikkguru

Hvis du googler han får du treff på grafer, differenslikninger og predikatlogikk. Med en doktorgrad i matematikk er ikke det så rart, men det er absolutt ikke bare matematikk som opptar 1.amanuensis Hans Engenes.

Hans Engenes er opprinnelig fra Oslo, han fattet tidlig interesse for naturfag og fysikk, og startet på realfagsutdanning på Blindern.

Etter et par år fikk han et ettårig Fulbright stipend i USA og startet ved Wesleyan University i Middletown, Connecticut. -Jeg tenkte å fortsette utdanningen innen fysikk, men fagmiljøet innen matematikk var så mye større og mer spennende, sier Engenes. Så ett år ble plutselig til 5 år i USA, og Engenes kom tilbake til Norge i 1976 med en doktorgrad i matematikk. Etter 4 år med vikariater ved NTH bød sjansen seg da Gjøvik ingeniørhøgskole søkte etter en matematiker. -Og siden har jeg blitt her, smiler Engenes.

Italia

Hans Engenes blir av kolleger karakterisert som superrealist. Han er omstendelig, rettferdig og nøye. -Det stemmer nok det ja, kanskje for mye noen ganger. Men selv superrealister drømmer seg bort til Italia. Hans Engenes er det man kan kalle en virkelig Italia-elsker. Flere ganger hvert år tar han turen til Italia, og da oftest Toscana. -Italia har alt. Fascinerende historie, flott landskap, god mat og drikke, forteller en drømmende Engenes. Ryktene tilsier at Engenes er en svært god kokk, dette er noe han benekter selv - men han fastslår at han er svært god til å spise god mat og drikke god vin!

Og det er vel muligens i festlige lag han har fått stemplet som natterangler på seg. -Jeg går ikke først hjem fra lystige lag akkurat, ler han. -Jeg er ganske mye B-menneske så jeg sitter heller oppe utover natten og jobber enn å stå opp tidlig en lørdag formiddag.

Hans Engenes har undervist i alle matematikkfagene på høgskolen. -Det er et faktum at matematikk er gøy, og det må bare oppleves! Det morsomste ved å undervise er utfordringen med forskjellige mennesker. Noen har svak bakgrunn, noen har vegring mot faget eller fordommer. Det å bryte gjennom der og få de til å forstå matematikken er det morsomste, understreker Engenes. Men Hans Engenes gir seg ikke med å undervise, han har også tatt på seg flere frivillige verv ved høgskolen. Han er leder av valgstyret samt hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet. -Det tar da litt tid og det går utover fritiden innimellom, men det er moro, avslutter Hans Engenes.