Faglig nivå | Lavere grad
|
Level | Undergraduate
|
Studiepoeng | 5
|
ECTS Credits | 5
|
Varighet | Høst |
Duration | Autumn |
Språk | Norsk
|
Language | Norwegian
|
Forutsetter | |
Prerequisite(s) | |
Bygger på | |
Mål | Studenten skal etter gjennomgått emne:
- Kjenne til lover og regler som skal til for å starte og drive en bedrift
- Ta stilling til selskapsform og formelt kunne registrere bedriften
- Kunne gjøre nødvendige markedsanalyser
- Kunne gjøre bruk av økonomi- og markedsføringsverktøy
- Kunne utarbeide budsjetter og drive økonomikontroll
- Kjenne til hva det vil si å markedsføre et produkt eller tjeneste
- Kunne utøve ledelse |
Aim | The student should after completion of the course:
- Be familiar with the law and regulation in establishing and manage a company.
- Choose and register a company.
- Make the necessary market analysis.
- Be capable of using economic and marketing tools.
- Be able to submit budgets and manage economic control.
- Be familiar with marketing concepts.
- Demonstrate the ability to manage a company. |
Emnets temaer | Forretningsplan
Valg av selskapsform, registrering.
Regnskapsplikt, revisjonsplikt
Næringslivets rådgivere
Finansieringskilder, offentlige låne- og støtteordninger.
Kundenytte, markedspotensial.
Situasjonsanalyse, markedsundersøkelse.
Markedsplan, marked og konkurranse, segmentering og posisjonering.
Markedsstategi, produkt/tjeneste, pris, plass, påvirkning.
Organisasjon og ledelse, samt arbeidslivsjus.
Lønnsomhetsvurdering, inntekts- og kostnadsanalyse, finansiering, investering og budsjettering.
|
Content | Financial sources, public loan and support.
Customer needs and market potential.
Present and future market analysis.
Marketing plan, competition, segments and positioning.
Market strategy, product/service, price, place, promotion.
Organization
Profit evaluation, income and cost analysis, financing, investment and budgets. |
Pedagogiske metoder | Forelesninger, gruppearbeid, samling(er) / seminar(er), veiledning |
Study Methods | Lectures, Group Works, Meeting(s) / Seminar(s), Tutoring |
Vurderingsformer | Skriftlig rapport leveres på forhånd og må være bestått før muntlig gruppeeksamen. Endelig karakter settes ut fra helhetsvurdering av rapport og framføring. |
Assessment | Report must have been approved by lecturer before oral presentation of business plan.The grade is based on report and presentation. |
Karakterskala | Bokstavkarakter, A (best) - F (stryk)
|
Grading System | Alphabetical Scale, A (best) - F (fail)
|
Sensorordning | Gruppeveilederne og emneansvarlig er sensorer. |
Gjennomføring av kontinuasjon | Det arrangeres ikke kontinuasjonseksamen, emnet må taes opp igjen i sin helhet. |
Tillatte hjelpemidler (gjelder kun skriftlig skoleeksamen) | |
Obligatoriske arbeidskrav | Rapport(er) Muntlig presentasjon av prosjektrapport (forretningsplan) |
Course Requirements | Report(s) Oral presentation of business plan. |
Ansvarlig institutt | Institutt for ingeniør- og allmennfag
|
Emneansvarlig | Høgskolelektor Laila Sveen Kristoffersen
|
Læremidler | Bøker:
- Fra idè til ny virksomhet, T.Kubr / D.Ilar / H.Marchesi, PDC Tangen, 2002, utgave 1 (ISBN: 82-996201-0-4)
- Etablerer ABC, Geas forlag AS, utgave 1 (ISBN: 82-435-0232-7)
|
Erstatter | - SMF1001 - Etablereropplæring
|
Faglig overlapp | |
Gjelder fra | Høst 2006
|
Supplerende opplysninger | |