Vitenskapsteori og forskningsmetode
2006-2007
-
SPL5001
- 15sp
Forventet læringsutbytte
Emnet skal gi innsikt i vitenskapens filosofiske grunnlag og metoder som er nødvendig for et høgere grads studium. Målsettingen er at studentene skal utvikle forståelse for vitenskapelig kunnskap slik at de kan vurdere kvaliteten på kunnskapen, hvilke muligheter og begrensninger den har, og hvordan den kan anvendes i konkrete situasjoner. Det siste punktet krever at det oppøves fortrolighet med både kvantitative og kvalitative forskningsmetoder. Innenfor vitenskapsteorien skal studentene tilegne seg kunnskap om de sentrale vitenskapsteoretiske grunnposisjoner som empirisme, rasjonalisme, hermeneutikk, fenomenologi, kritisk teori og konstruktivisme. Studentene skal oppøve etisk bevissthet i forhold til bruk av vitenskapelig kunnskap og metoder, og i forhold til ulike brukergrupper.
Emnets temaer
- Kunnskap og kunnskapstradisjoner
- Vitenskapstradisjoner:
Positivisme, hermeneutikk, fenomenologi og kritisk teori
- Aksjonsforskning - med vekt på handlingsorientert forskningssamarbeid
- Forskningsetikk
- Forskningsprosessen: Hovedtyper av kvantitative og kvalitative forskningsdesign og metoder, inklusive vitenskapsteoretisk forankring
Pedagogiske metoder
Pedagogiske metoder (fritekst)
En kombinasjon av forelesninger og arbeid med essay og forskningsdesign individuelt og i grupper. Det vil også bli gitt veiledning individuelt og gruppevis i forbindelse med studentarbeidene.
Vurderingsformer
Vurderingsformer
Individuell hjemmeeksamen. Essay om en vitenskapsteoretisk problemstilling
Karakterskala
Bokstavkarakterer, A (best) - F (ikke bestått)
Sensorordning
To interne sensorer
Obligatoriske arbeidskrav
Ingen
Læremidler
Se undervisningsplan
Supplerende opplysninger
HiL har ansvaret for emnet.
Læremidler, se undervisningsplan.